Новини вітаміну D (березень)

Вітамін D є важливим фізіологічним регулятором, що відповідає за різноманітні біологічні, імунологічні та метаболічні функції під час захворювань печінки, яка, своєю чергою, вважається ключовим органом в організмі людини, що відповідає за регуляцію складного біохімічного метаболізму, необхідного для дотримання гомеостазу.

 
Інтерв'ю з експертом. Вітамін D у дитинстві.

Що батьки знають про вітамін D? Майже нічого, крім того, що необхідно гуляти з дітьми у сонячні дні для профілактики розвитку рахіту. Однак не все так просто: «сонячний вітамін» виявився настільки мультифункціональним і важливим, що його довелося буквально заново вивчати.

Про те, що ж це за вітамін, чому 95% українців живуть з його дефіцитом і ризикують отримати розвиток понад 150 хвороб, чому ультрафіолетове випромінювання як основний стимулятор вироблення вітаміну D у людському організмі вже не працює, а також про оптимальні способи поповнення рівня вітаміну D для дітей і дорослих ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D запитала у доктора медичних наук, професора, керівника відділення проблем здорової дитини та преморбідних станів ДУ «ІПАГ АМН України», головного позаштатного педіатра м. Києва Людмили Квашніної.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Людмило Вікторівно, у кінці минулого року була озвучена статистика, яка свідчить про те, що в Україні є проблема дефіциту вітаміну D у населення. До яких наслідків для здоров'я дітей і дорослих це може призвести?

Людмила Квашніна: Реальність така, що українці живуть з дефіцитом вітаміну D: тільки 4,6% дорослих мають нормальний рівень вітаміну D. А ось у дітей дефіцит вітаміну D спостерігається у 80-92%.

Можна не одну лекцію прочитати про те, до яких наслідків для здоров'я дітей може призвести дефіцит цього вітаміну: результати численних досліджень так чи так пов'язують з дефіцитом вітаміну D понад 150 захворювань. Чи то він безпосередньо є причиною, чи то на тлі дефіциту вітаміну D захворювання має агресивніший характер, але факт в тому, що суплементація  основної терапії вітаміном D сприяє одужанню.

Прикладом може послужити алергічна патологія. За дефіциту вітаміну D атопічний дерматит, бронхіальна астма і алергічний риніт мають триваліший затяжний перебіг, і нормалізація рівня вітаміну D шляхом його введення у комплексне лікування дозволяє зменшити дозу гормональної терапії і досягти довшої ремісії.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D:  Як впливає низький рівень вітаміну D на організм дитини у періоди її інтенсивного розвитку?

Людмила Квашніна: Поки ростемо, ми накопичуємо кісткову масу. Уважається, що до 30 років людина накопичує щільність кісткової тканини і кісткової маси. Увесь період дитинства — це ріст з тією чи іншою інтенсивністю: є періоди витягування і так звані напівростові стрибки. Періодами накопичення кісткової маси є перші 2 роки життя, а також пре-пубертатний і пубертатний періоди. Для цих періодів особливо важливим є щоденне надходження в організм необхідної кількості кальцію. З огляду на те, що 90% всмоктування кальцію в кишечнику відбувається тільки за умови нормального рівня вітаміну D, стає зрозуміло, що дефіцит вітаміну D супроводжуватиметься порушенням всмоктування кальцію, і скільки б кальцію дитина не вживала з їжею і медикаментами, велика його частина не засвоїться.

Є ще одна особливість: якщо кальцій можна отримати з продуктами харчування, то вітамін D — практично неможливо. Тому при веденні дітей з дефіцитом вітаміну D використовується не стільки корекція харчування, скільки медикаментозна корекція.

На сьогодні немає практики призначення кальцію і вітаміну D школярам. Тобто організм школяра посилає активний запит, а адекватного надходження кальцію і вітаміну D не отримує.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Є якісь рекомендації для батьків?

Людмила Квашніна: Важливо зрозуміти, що дитина має отримувати вітамін D протягом усього дитинства. Також слід знати, що вітамін D схильний, так би мовити, до накопичення в організмі. Тобто якщо ви його приймаєте протягом двох місяців і доводите до більш-менш нормального рівня, то він протягом трьох місяців зберігається на приблизно такому ж рівні. Тому можна робити перерву у два-три місяці.

Ось чому, коли мене запитують, чи треба давати вітамін D влітку, я кажу, що якщо ви його отримували у необхідній кількості протягом усього року, то влітку можна зробити паузу і не тому, що сонця більше, а тому, що протягом попередніх місяців організм зробив запас вітаміну D. Сонце на сьогодні вже не працює як джерело чи фактор, який сприяє синтезу вітаміну D в організмі.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D:  Що б Ви порадили вагітним і матусям, які годують груддю, враховуючи той факт, що для них наслідки дефіциту вітаміну D можуть бути найвідчутнішими і вони знаходяться у групі ризику?

Людмила Квашніна: Необхідно пам’ятати, що жінкам з групи ризику (хронічна та екстрагенітальна патологія, цукровий діабет тощо) з 28-32 тижня вагітності рекомендують приймати від 1000 до 2000 міжнародних одиниць (МО) вітаміну D на день. Але навіть якщо жінка не потрапляє у групу ризику, вона все одно потребує профілактичного призначення вітаміну D з 28-32 тижня вагітності від 1000 до 2000 МО на день.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Нині міжсезоння, яке зазвичай характеризується сплеском ГРВІ-захворювань. Чи допомагає вітамін D запобігти або знизити ризик цих захворювань? Як у дітей, так і дорослих.

Людмила Квашніна: Немає жодної активної ланки людського імунітету, як вродженого, так і набутого, на яку б не впливав вітамін D. Адже рецептори до вітаміну D є в усіх органах, тканинах і в імунокомпетентних клітинах.

У таких випадках я покликаюся на дослідження японських вчених, які протягом 2-х місяців, напередодні епідемії грипу А, щодня давали школярам вітамін D у дозуванні 1200 МО. У результаті їм вдалося на 42% знизити частоту захворюваності на грип. На мій погляд, це переконливі дані.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: У суспільстві побутує думка, що проблема дефіциту вітаміну D —  це винятково питання педіатрії. Але світовий досвід показує, що це не так. Наскільки Ви вважаєте небезпечним дефіцит вітаміну D для дорослих?

Людмила Квашніна: Ми всі з вами родом з дитинства. Якщо є дефіцит вітаміну D у дітей, то куди ж він зникне у дорослих, які взагалі не думають про це?

Ось вам приклади, так би мовити, дорослих захворювань, так чи інакше пов'язаних з дефіцитом вітаміну D. Це і серцево-судинні захворювання, і захворювання опорно-рухового апарату, і, зокрема, те, що на слуху, — остеопороз.

Американці чітко показали, що за дефіциту вітаміну D ризики інфарктів і інсультів зростають у понад 21%. І коли у США такий пацієнт потрапляє у стаціонар, то йому відразу дають велику дозу вітаміну D.

Знайдено чіткий зв'язок рівня вітаміну D з аутизмом, хворобою Альцгеймера, шизофренією, псоріазом, нейродерматитами, бронхіальною астмою, ревматоїдним артритом тощо. Причому і в дорослих, і в дітей такі проблеми на тлі дефіциту вітаміну D однакові.

Узагалі, 21 століття назване століттям остеопорозу, незалежно від того, в якій країні ви живете. На Заході проблема дотації вітаміну D вирішується шляхом фортифікації продуктів харчування.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Велика доза вітаміну D — це скільки?

Людмила Квашніна: На сьогодні є різні дозування вітаміну D: від 1000 МО до 50000 МО. Мені мої пацієнти зі Штатів привозили таблетки по 2 тисячі, 5 тисяч і 10 тисяч МО в таблетці. У нас теж є пацієнти, які потребують такого дозування.

Узагалі у США визначення рівня вітаміну D зараз на «потоці». Як у нас загальний аналіз крові. Визначили – і відразу, якщо є потреба, відбувається медикаментозна корекція.

Я зараз спостерігаю за дітьми з цукровим діабетом 1-го типу, які знаходяться на інсулінотерапії. Це важкі дітки з рівнем вітаміну D в 6 нг/мл при нормі не менше 30 нг/мл, – тобто з дефіцитом вітаміну D. Зараз ми, зокрема, зіштовхнулися з ситуацією діабетичної остеопатії, алопеції тощо. Тобто стану, коли вже важко сказати, пов'язано це з діабетом чи вже з дефіцитом вітаміну D, який призводить до таких метаболічно виражених порушень. І такі діти потребують лікування великими дозами вітаміну D.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Людмило Вікторівно, порекомендуйте, будь ласка, оптимальні способи поповнення рівня вітаміну D в організмі у різні пори року.

Людмила Квашніна: Оптимальний спосіб один на весь календарний рік —медикаментозна корекція.

Звичайно, ви можете засмагати. Вийти на пляж, отримати еритемну дозу, почервоніти як рак і синтезувати 2 000 МО. Але ж ніхто не буде тримати немовля до почервоніння на сонці з 12 до 15 години дня, коли відбувається найактивніший синтез вітаміну D. У самий пік спеки, коли засмагати дітям шкідливо.

І навіть якщо ви красиво засмагнете, синтез вітаміну у шкірі порушиться через високий рівень мелатоніну. Дефіцит вітаміну D притаманний як для негроїдних рас, які живуть на екваторі, так і для жителів північних регіонів. У всіх практично одна частота дефіциту вітаміну D.

Можна частково отримати вітамін D з їжею. Але ми з вами не гренландські ескімоси, жир з печінки тріски, багатий на поліненасичені жирні кислоти, кожен день не їмо. Наша їжа — яєчні жовтки. Але скільки ви або ваша дитина можете їх з'їсти? Заробите собі тільки підвищений холестерин.

Надходження кальцію можна відкоригувати зміною раціону харчування (три молочні продукти на день), а ось з вітаміном D ви нічого не зробите — тільки медикаментозна корекція.

 

Вітамін D гальмує розвиток гепатиту С

Вітамін D є важливим фізіологічним регулятором, що відповідає за різноманітні біологічні, імунологічні та метаболічні функції під час захворювань печінки, яка, своєю чергою, вважається ключовим органом в організмі людини, що відповідає за регуляцію складного біохімічного метаболізму, необхідного для дотримання гомеостазу.

До дослідження, проведеного групою науковців Тайванського медичного університету, було залучено 132 пацієнтів з метою оцінки стійкої вірусологічної відповіді (СВВ) і вяявлення, наскільки вона пов’язана з рівнем вітаміну D в організмі. Пацієнтам було призначено індивідуальні курси лікування на основі інтерферону. Їх було розділено на три групи: 44 пацієнти, які не досягли швидкої вірусологічної відповіді (ШВВ, група А, ШВВ—/СВВ—), 44 пацієнти з ШВВ (група В, ШВВ+/СВВ—) та 44 пацієнти з ШВВ та СВВ (група С, ШВВ+/СВВ+).

Рівні вітаміну D у пацієнтів трьох груп були різними: група А — 4.4 ± 5.6 ng/mL; група В — 17.2 ± 11.6 ng/mL та група С — 32.5 ± 37.5 ng/mL (P < .001). Виявилося, що на формування стійкої вірусологічної відповіді негативно впливає висока стадія фіброзу печінки (F3 and F4) (OR = 0.13; 95% CI, 0.04-0.41) та дефіцит вітаміну D з показником менше ніж 10 ng/mL (OR = 0.11; 95% CI, 0.03-0.43). Тому було висунуто припущення, що вітамін D відіграє важливу роль при знищенні вірусу на ранній фазі його розвитку.

У процесі іншого дослідження спеціально підготовлені клітини-реплікони Con1 (генотип 1b) та J6/JFH (генотип 2a) протягом 48 годин піддавали дії вітаміну D у концентрації, що збільшувалася.

Протягом першого дня в клітинах Con1 було виявлено значний вплив дози вітаміну D на вірус: його навантаження зменшилося на 69%, 80% та 86% при дозах 1 M, 5 M та 10 M відповідно
(P < .0001). Науковці не помітили значної різниці у рівні виживання клітин при дозах вітаміну D у 1 М та 5 М, але відзначили високий рівень відновлення клітин у 80% при дозі 10 М.

Подібний високий рівень зменшення реплікації у перший день також було зафіксовано у клітин J6/JFH. Вірусне навантаження зменшилося на 12% при дозі 1 M (P = .014), на 55% при 5M (P < .0001) та на 80.5% при 10 M (P < .0001). Проте не було помічено жодних відмінностей у рівні виживання між звичайними клітинами J6/JFH та цими клітинами під дією вітаміну D.

У своєму висновку науковці, які проводили дослідження, зазначили, що за відсутності значної різниці у рівні виживання клітин, розмноження клітин гепатиту С відчутно знижується завдяки впливу вітаміну D та залежить від дози застосовуваного вітаміну.

Автор статті Talitha Bennett

Оригінал статті.

 

Вітамін D для здоров'я і краси

Антиоксидант і головний вітамін краси, найбільш недооцінений компонент нашого раціону, який відповідає і за схуднення, і за імунітет, і навіть за блиск в очах. Усе це – про вітамін D, справжню суперзірку у питанні жіночого здоров'я.

Що таке вітамін D?

Організм людини сам виробляє вітамін D. Це відбувається під дією ультрафіолетових променів на шкіру. Особливістю вітаміну D є те, що він належить до групи вітамінів і водночас має деякі функції гормону.

Якщо ви перебуваєте тривалий час на сонці, то вам пощастило і, можливо, вживати вітамін D додатково вам не потрібно. Утім, на широті, на якій знаходиться Україна, у період з жовтня по квітень вітамін D в організмі взагалі не утворюється, враховуючи кількість сонячних променів, що надходять на поверхню Землі. Тому населення країни потребує альтернативних джерел цього вітаміну.

А як же стереотипи?

Раніше вважали, що вітамін D потрібен дітям, щоб уникнути рахіту, а дорослим — для зміцнення кісток. Дослідження останніх років довели, що без вітаміну D не тільки слабшають кістки, але й старіє шкіра, може порушуватися менструальний цикл, знижується імунітет, погіршується настрій, спостерігаються проблеми з вагою і лібідо, ми заледве переносимо навантаження і стрес. Словом, не буде перебільшенням сказати, що речовиною XXI століття оголошено «сонячний» вітамін D. В останні два десятиліття він пройшов шлях від визнання його важливості не тільки для здоров'я кісток, але і для профілактики або лікування сотень захворювань — від депресії до раку.

Сьогодні лікарі перевіряють рівень вмісту вітаміну D у крові у своїх пацієнтів і, у разі його дефіциту, рекомендують приймати відповідні препарати: у капсулах для дорослих і в краплях на водній основі для дітей.

Тим часом останні дослідження показують, що в Україні 95% населення страждає на дефіцит вітаміну D. Тому більшість прогресивних фахівців, перш ніж призначити лікування, скажімо, від артриту, роблять тест на рівень вітаміну D: найчастіше нормалізація його у крові і стане оптимальним лікуванням або профілактикою багатьох захворювань.

На що впливає вітамін D?

  1. Метаболізм. За допомогою вітаміну D можна реально схуднути. Він діє як прогормон і регулює вуглеводний обмін. Вітамін D потрібен жінкам для покращення обміну речовин, зниження маси тіла, поліпшення роботи серцево-судинної системи.
  2. Вітамін D – головний вітамін для підвищення жіночого лібідо. Той самий блиск в очах — це якраз історія з цієї опери.
  3. Поліпшення настрою і позбавлення депресії. Ще один симптом нестачі вітаміну D — депресія, необґрунтований смуток і зневіра. Але, як тільки організм отримає потрібну кількість речовини, усі ці проблеми безслідно зникнуть.
  4. Заряд енергії. Вітамін D — найкращий засіб від підвищеної стомлюваності.
  5. Збереження краси і молодості. У холодну пору року наші волосся, шкіра і навіть нігті страждають від нестачі сонячного проміння: стають ламкими, сухими, швидко старіють. Улітку брудне повітря, засмага, сонцезахисні креми також впливають на красу і молодість. Вітамін D — безпечний спосіб отримувати дозу сонця навіть узимку.
  6. Зміцнення кісток. Допомога у загоєнні переломів — це все він, наш незамінний помічник. Адже ми накопичуємо свою кісткову масу тільки до 30 років, а потім лише витрачаємо. А без вітаміну D засвоєння кальцію дорівнює 10-15%.
  7. Лікування різного роду захворювань — включно з профілактикою онкології. Доведено, що прийом вітаміну D є ефективною профілактикою близько 60% ракових захворювань. Зокрема і найпоширеніших з них — раку товстої кишки і раку грудей.

Де є вітамін D?

По-перше, це сонце, сонце і ще раз сонце. Також вітамін D частково можна отримати з продуктів — вершкового масла, сиру, молока, печінки, яєчного жовтка, жирної риби. Але для цього кожен день потрібно споживати по кілограму масла або по 100 літрів молока. Це фізично неможливо.

Професор Бостонського університету Майкл Холік — фахівець №1 у світі у сфері лікування і профілактики захворювань, пов'язаних з дефіцитом вітаміну D, — рекомендує приймати дорослим 1500-2000 міжнародних одиниць (МО) вітаміну D на день, що відповідає двом капсулам препарату «Олідетрім» або 3-4-м краплям «Аквадетриму». При цьому для людей з підвищеною масою тіла дозу потрібно збільшувати у 2-3 рази.

Для українців таке медикаментозне коригування рівня вітаміну D є не менш актуальним. Останні дослідження показали, що 81,8% дорослого населення країни мають гостру нестачу вітаміну D в організмі, 13,6% - недостатню його кількість. І тільки у 4,6% відзначено нормальний рівень вітаміну D. По суті, 95% українців страждають на дефіцит вітаміну D.

Тому при грамотному підході та правильному дозуванні можна значно поліпшити своє здоров'я і одночасно помітно погарнішати.

За матеріалами:
 
1. ELLE.ru, http://www.elle.ru/krasota/zdorove/pochemu-vitamin-d-superzvezda-zdorovya-i-krasotyi/
2. Енциклопедія вітаміну D, http://vitamind.com.ua/
3. Укрінформ, https://www.ukrinform.ru/rubric-community/2131633-pocti-vse-ukraincy-zivut-s-deficitom-vitamina-d.html
4. health-ua.org, https://www.health-ua.org/news/21729.html
 
 
Настав час Dіяти

Ми знаходимося у полоні стереотипів, один з яких становить загрозу для здоров’я кожного українця. Ідеться про вітамін D та вплив його дефіциту на організм людини.

У суспільстві вже давно сформувалося уявлення про дефіцит вітаміну D як про щось неважливе, не варте уваги й пов’язане винятковоз педіатрією. У більшості населення України цей вітамін, а точніше його недостатній рівень в організмі, асоціюється з профілактикою рахіту у дітей. Мовляв, це проблема, яка залишилася у дитинстві і не потребує такої прискіпливої уваги у дорослому житті,адже достатньо годину на день побути на сонці та повноцінно харчуватися, щоб шкіра синтезувала достатню кількість цього вітаміну. 

Утім, реальність зовсім інша.

У 21 столітті з розвитком науки відбулося переосмислення та фактичне  перевідкриття вітаміну D, його ролі та властивостей. Дослідження показали, що вітамін D – це більше, ніж вітамін з функціями прогормону, за участі якого відбуваються численні процеси в організмі людини. Відповідно, його дефіцит  є причиною захворювань або сприяє їх швидкому розвитку.

 

Українці не є винятком. Вітчизняні дослідження виявили, що тільки 4,6% населення України має нормальний показник вітаміну D. Решта мають його дефіцит, а значить, перебувають у зоні ризику розвитку серйозних захворювань.

Зокрема, статистика щодо загроз, які становить дефіцит вітаміну D, така:

  • 95% українців страждають на дефіцит вітаміну D;
  • 73% вагітних та лактуючих жінок на фоні прийому мультивітамінних комплексів мають D-вітамінний дефіцит;
  • 88,9% пацієнтів з алергічними захворюваннями мають дефіцит вітаміну D;
  • 53,3% дітей, хворих на бронхіальну астму, страждають на дефіцит вітаміну D;
  • у 4 рази менше шансів на успішне штучне запліднення у жінок з дефіцитом вітаміну D;
  • 10-15% кальцію з їжі засвоюються в організмі без вітаміну D;
  • дефіцит вітаміну D може призводити до ожиріння;
  • люди з дефіцитом вітаміну D більше схильні страждати від депресії, особливо в осінньо-зимовий період;
  • на 46% збільшується вірогідність виникнення агресивних форм раку простати за дефіциту вітаміну D;
  • дефіцит вітаміну D є основним з факторів прогресування цукрового діабету 1 та 2 типу;
  • дефіцит вітаміну D – головна причина виникнення рахіту у малюків до трьох років.

Наслідком дефіциту вітаміну D можуть бути такі захворювання: рахіт, дерматити, ослаблення імунітету, сповільнення розумового розвитку, алергічні реакції, гальмування статевого дозрівання, ожиріння, цукровий діабет, остеомаляція, м’язова дистрофія, остеопороз, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, ГРВІ, високий артеріальний тиск, серцево-судинні захворювання, автоімунні захворювання і навіть онкологічні (рак).

Альтернативою сонцю та їжі може бути тільки медикаментозна корекція рівня вітаміну D: для дітей – водний розчин, для дорослих — капсули.


ПораDи спеціаліста

Природними джерелами вітаміну D3 є сонячне проміння та деякі продукти харчування. Зокрема сир, тріска, коров’яче молоко та яйця.

Для того, щоб отримати вітамін D3 від сонця, необхідна так звана еритемна доза, яка формується лише під час перебування під прямими сонячними променями до почервоніння шкіри. Якщо розглядати їжу як джерело вітаміну D3, то необхідно з’їсти чималу кількість продуктів: наприклад, щодня треба споживатипонад 4 кг сиру або випивати понад 1 літр вершків чи 100 літрів коров’ячого молока. Завдання практично нереальне…

Отож можна зробити висновок, що більшість із нас недоотримує вітамін D3 та живе з його дефіцитом в організмі. Єнизка факторів, які майже на 100% свідчать про наявність дефіциту вітаміну D3 в організмі. На наше прохання спеціалісти компанії Polpharma склали такий перелік, з яких виокремилидитячі та дорослі.

Отже, най уразливішими до дефіциту вітаміну D3є діти:

  • народжені в осінньо-зимовий період;
  • недоношені діти;
  • діти в двійні-трійні;
  • у період інтенсивного росту (перший рік, 3-4 роки, 6-7 років, підлітковий вік);
  • діти грудного віку заумови нераціонального вигодовування (використання неадаптованих сумішей);
  • при недостатньому перебуванні на свіжому повітрі і сонці, включаючи користування сонцезахисними засобами, що зменшують синтез вітамінуD3 на 98%;
  • з частими випадками ГРВІ та кишкових інфекцій, включаючи захворювання, пов’язані з проблемами всмоктування в кишківнику;
  • діти із порушеною руховою функцією;
  • діти із захворюваннями, які потребують прийому протисудомних препаратів.

За твердженням спеціалістів, добова потреба у вітаміні D3 та кальції для дітей різного віку є такою:

Вік

Кальцій (мг/день)

Вітамин D3 (крапля водного розчину/день)

Від народження до 6 місяців

200

1-2

Від 6 місяців до 1 року

260

1-3

Від 1 до 3 років

600

1-5

Від 3 до 8 років

1000

1-6

Від 9 до 18 років

1300

1-8


Перелік факторів для дорослих варто почати із вагітних жінок та мам, оскільки за статистикою 73% з них живуть із дефіцитом вітаміну D3. Крім того, до цього переліку потрапляють усі лактуючі мами, особливо за умови невеликої перерви між пологами: коли у жінки народжуються так звані «погодки».

Фактори, що спричиняють нестачу вітаміну D3 в організмі дорослої людини:

  • спосіб життя, коли людина не перебуває під прямим сонцем у денний період (з 11 до 15:00) – наприклад, офісні працівники;
  • незбалансоване харчування;
  • тривале перебування на дієті(включаючи алергіків, особливо з реакцією на молочні продукти/лактозу);
  • алергія (особливо атопічний дерматит та астма);
  • часті переломи, особливо вікові;
  • приймання препаратів для лікування ВІЛ;
  • хронічні захворювання нирок;
  • серцево-судинні захворювання;
  • онкологічні хвороби.

Відтак найоптимальніше отримати денну норму вітаміну D3 із медикаментозних препаратів. Наразі найкращою формою застосування вітаміну D3 у педіатричній практиці з метою профілактики є водний розчин«Аквадетрим», тоді як для дорослих лікарі радять обирати масляну форму подачі вітаміну D3у капсулах «Олідетрим».

 
Новини вітаміну D (квітень)

Представляємо вашій увазі другий номер D3-Дайджесту, який присв'ячено таким темам, як підтримка оптимального рівня вітаміну D в організмі та його ролі в профілактиці різноманітних застудних захворювань, появі розсіяного склерозу, а також необхідності підвищення рівня вітаміну D при вагітності. Крім того, в цьому номері на вас чекає ексклюзивне інтерв'ю доктора медичних наук, професора медицини, фізіології та біофізики, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету Майкла Ф. Холіка, який є одним із винахідників вітаміну D3.

Dивовижний вітамін

Оптимальний рівень вітаміну D в організмі (28.8–43.2 нг/мл) відграє позитивну роль у підтриманні найкращого функціонального стану організму. Рецептори Вітаміну D (РВД) є в усіх тканинах та основних органах людини. Отож вітамін D взаємодіє з понад 3 000 генів.

Підвищення рівня вітаміну D в організмі людини до норми 36 нг/мл може вплинути на покращення здоров’я та сприяти профілактиці захворюваності серед населення.

Підтримання рівня вітаміну D у рамках норми веде до зниження ризику виникнення таких захворювань чи клінічних станів:

«Ви щодня з легкістю можете приймати 5000 МО вітаміну D аж до кінця свого життя. Я, зазвичай, рекомендую приймати від 1 000 до 2 000 МО вітаміну D на день, це оптимальна доза. Особисто я приймаю 1 400 МО вітаміну D на день. Навесні, влітку та восени я в певний період часу катаюся на велосипеді без жодного захисту від сонця, а лише згодом застосовую захисні засоби.

Як відомо з медичної літератури, Ви можете приймати аж до 10 000 МО вітаміну D на день протягом, принаймні, 5 місяців без шкоди для організму. Передозування та інтоксикація вітаміном D — це одне з найрідкісніших захворювань у всьому світі».

Майкл Холік (Бостон, США), доктор медичних наук, професор медицини, фізіології та біофізики, директор Клініки здоров’я кісткової тканини, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету.

За матеріалами Спілки вітаміну D (http://www.vitamindsociety.org/benefits.php)

 

Майкл Холік: Я раджу всім українцям додатково приймати вітамін D

Що повинні знати українці про вітамін D, які тяжкі хвороби викликає його дефіцит та як його уникнути й бути здоровими, розповів у інтерв’ю ЕНЦИКЛОПЕДІЇ ВІТАМІНУ D доктор медичних наук, професор медицини, фізіології та біофізики, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету Майкл Ф. Холік, який є одним із винахідників вітаміну D3.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Професоре Холік, скажіть, будь ласка, наскільки важливим є вітамін D для організму людини?

Майкл Ф. Холік: Вітамін D достатньо популярний у США і в багатьох країнах світу. Передусім слід зазначити, що вітамін D впливає на здоров'я кісткової тканини, а також попереджає розвиток рахіту у дітей.

Однак рахіт — це лише верхівка айсбергу тих хвороб, до яких може призвести дефіцит вітаміну D. Остеомаляція, яка супроводжується болями у кістках; цукровий діабет, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, захворювання серцево-судинної системи і рак — ось неповний перелік захворювань, які асоціюються з дефіцитом вітаміну D.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Хто сьогодні знаходиться у зоні ризику розвитку дефіциту вітаміну D?

Майкл Ф. Холік: Кожен із нас. На сьогодні доведено, що майже 80% населення світу страждає від дефіциту вітаміну D, враховуючи також результати дослідження у Європі.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Як відомо, 95% українців страждають на дефіцит вітаміну D. Чому такий високий показник?

Майкл Ф. Холік: Основним природним джерелом вітаміну D є сонце. Україна ж географічно знаходиться у тих широтах, де вітамін D не синтезується з жовтня по квітень.

Я сподіваюся, що у вас збалансоване харчування і ви отримуєте всі необхідні нутрієнти*, зокрема і вітамін D. Але, на жаль, серед тих продуктів, які ми вживаємо, досить мало вітаміну D. І навіть у США, де розроблено фортифіковані продукти, збагачені вітаміном D, жодна дитина, жодна доросла людина не може досягнути достатнього рівня вітаміну D лише за рахунок продуктів харчування.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Вживання яких продуктів може частково збагатити організм вітаміном D?

Майкл Ф. Холік: Лише жирні сорти риби і риб'ячий жир — це ті природні джерела, де можна знайти вітамін D.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Але така їжа недоступна для немовлят…

Майкл Ф. Холік: Так. На жаль, материнське молоко має дуже низький рівень вітаміну D. А дитина грудного віку має приймати 400 міжнародних одиниць (МО) вітаміну D протягом першого року життя.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Що повинні робити українці, щоб знизити дефіцит вітаміну D?

Майкл Ф. Холік: По-перше, не забувати про сонце. Розумна сонячна інсоляція, без сонячних опіків. По-друге, як я вже зазначав, це вживання жирних сортів риби та риб’ячого жиру.

Однак, ще раз наголошую, що з харчуванням та від сонця людина не отримує достатньої кількості вітаміну D. Тому я раджу всім українцям додатково приймати вітамін D.

Дітки до року мають приймати 400 МО щодня, діти до 10 років — 600 МО на день, підлітки та дорослі — 2 000 МО щодня. Люди з ожирінням мають приймати вдвічі чи втричі більшу дозу вітаміну D, порівняно з людьми, у яких нормальна маса тіла.

Коментар Енциклопедії вітаміну D

Рекомендовані дози вітаміну D в Україні: діти до року — 400–1 000 МО/день; діти від 1–18 років — 600–1 000 МО/день; дорослі — 1 500–2 000 МО/день; люди з надлишковою масою тіла мають приймати дози, вищі вдвічі або втричі.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Правильне дозування та доцільність профілактичного лікування може призначити тільки лікар.

*Нутрієнти — складові натуральних харчових продуктів, які організм використовує для побудови, оновлення та нормального функціонування органів, тканин і клітин, а також як джерело енергії для виконання роботи і забезпечення життєдіяльності організму у період спокою.

 

Результати клінічних досліджень: вагітним жінкам слід підвищувати рівень вітаміну D в організмі

У результаті нещодавніх досліджень було виявлено, що вагітним жінкам потрібно підтримувати оптимальний рівень вітаміну D в крові, оскільки це може сприяти зниженню ризику розвитку розсіяного склерозу і аутизму у їхніх майбутніх дітей.

На основі досліджень у фокус-групах датські науковці виявили, що діти, народжені у матерів з найнижчим рівнем вітаміну D, удвічі більше ризикували захворіти на розсіяний склероз, ніж немовлята, народжені у матерів з найвищим рівнем вітаміну D у крові. Отож дослідники дійшли висновку, що низька концентрація вітаміну D у новонароджених прямо пов’язана з високим ризиком розвитку розсіяного склерозу.

Раніше, цього року, Фінська когорта з питань материнства (Finnish Maternity Cohort) провела подібні дослідження, результати яких теж підтвердили той факт, що дефіцит вітаміну D у майбутніх матерів на ранніх термінах вагітності вдвічі збільшує ризик виникнення розсіяного склерозу у немовлят порівняно з матерями, які не мали дефіциту вітаміну D у крові.

Крім того, необхідність додаткового вживання вітаміну D вагітними жінками підтверджено й у наукових працях, присвячених аутизму та нещодавно опублікованих у журналі «Молекулярна психологія». Було виявлено, що дефіцит вітаміну D прямо пов’язаний з появою ознак аутизму у шестирічних дітей. Автори дослідження дійшли висновку, що прийом жінками вітаміну D під час вагітності може зменшити ризик захворювання на аутизм у їхніх дітей.

На думку доктора Рейнольда Віта, наукового консультанта Товариства вітаміну D та колишнього професора Університету Торонто, додаткові дози вітаміну D зменшують не лише ризик виникнення розсіяного склерозу та аутизму, а й ризик передчасних пологів.

Вчені вважають, що оптимальний рівень вітаміну D в організмі людини, зокрема і у вагітної жінки, має становити 28,8–43,2 нг/мл. Канадським вагітним жінкам, особливо взимку, рекомендують уживати 4 000 МО вітаміну D на добу. Через три місяці вживання вітаміну потрібно проконтролювати рівень 25-гідроксівітаміну D у крові та виявити, чи було досягнуто позначки 28,8 нг/мл. Якщо ні — дозу коригують.

2015 року Медичний університет Південної Кароліни спільно з організацією Grassroots Health започаткували проект «Наші діти ЗАРАЗ!». Ця програма спрямована на те, щоб сприяти вагітним жінкам досягти оптимального рівня вітаміну D у крові: 28,8 нг/мл і вище. За основу програми було взято дослідження доктора Холіка та доктора Вагнера. Програма має на меті започаткувати методику, яку б застосовували у клініках по всьому світі.

Згідно з дослідженнями та порадами Інституту медицини та охорони здоров’я Канади, максимально допустима добова доза вітаміну D для вагітних жінок становить 4 000 МО. Ця доза вважається оптимальною та не викликає жодних негативних наслідків для здоров’я. Попередні дослідження довели ефективність та безпечність уживання саме 4 000 МО вітаміну D3 на добу.

Товариство вітаміну D закликає медичних працівників призначати вагітним жінкам уживання 4 000 МО вітаміну D3 на добу. Це безпечний, простий та недорогий спосіб, який може гарантувати новонародженим шанс на здорове та щасливе життя.

Довідка від Енциклопедії вітаміну D

Основна перевага нормального рівня вітаміну D3 для вагітних — у першому триместрі вагітності попереджає виникнення ускладнень (токсикози, прееклампсія, гестаційний діабет тощо). На пізніх термінах вагітності це переваги як для мами (попередження передчасних пологів, кесаревого розтину, інших ускладнень), так і для дитини (передусім — профілактика рахіту).

В Україні рекомендована доза вітаміну D3 у період вагітності та лактації становить 500 МО/добу. Але, як засвідчують результати останніх досліджень, ці норми є застарілими й потребують перегляду.

 Для вагітних у групі ризику (гестоз, ревматизм, артеріальна гіпертензія, хронічні захворювання печінки, нирок; клінічні ознаки гіпокальціємії та порушень мінералізації кісткової тканини) добова доза, згідно з Протоколом МОЗ, становить 1 000–2 000 МО, починаючи з 28-го тижня вагітності.

Найприйнятнішою формою застосування вітаміну D3 у терапевтичній практиці з метою профілактики є водний розчин «Аквадетрим». Його переваги: всмоктування зі шлункового каналу у 5 разів швидше; швидкий початок клінічного ефекту вітаміну D3, що починається вже на 5–7-й день; ефект при застосуванні водного розчину зберігається до 3 місяців; зручність і безпека лікарської форми.

Дорослим лікарі радять обирати вітамін D3 у капсулах «Олідетрим».

 

Вітамін D та профілактика виникнення розсіяного склерозу

Чи може дефіцит вітаміну D збільшити вірогідність виникнення розсіяного склерозу? Як виявляється, вітамін D може значно зменшити кількість рецидивів та загострень у хворих на розсіяний склероз та є джерелом профілактики цього захворювання для тих, хто географічно чи генетично має схильність до його розвитку.

Як стверджують спеціалісти, імунна система людей, хворих на розсіяний склероз, не відрізняє здорові клітини від хвороботворних організмів, тому вона завжди працює у режимі підвищеної безпеки та атакує захисну мієлінову оболонку нервових клітин головного та спинного мозку. Цей процес призводить до різноманітних, часто прогресуючих, захворювань у інших частинах тіла / органах. Усе більше досліджень доводять той факт, що наявність в організмі достатнього рівня вітаміну D діє як регулятор імунної системи, що запобігає знищенню здорових клітин.

Три паралельні дослідження у Норвегії, Англії та США зробили спільний висновок про те, що медикаментозна підтримка оптимального рівня вітаміну D не лише зменшує ризик розвитку розсіяного склерозу, але й знижує вірогідність його рецидиву у хворих.

Прямий зв'язок між рівнем вітаміну D в організмі та розсіяним склерозом також доводить загальновідома взаємозалежність між кількістю сонячного світлового опромінення та вірогідністю розвитку цього захворювання. «Крім медикаментів найкращим джерелом вітаміну D (зокрема D3) є сонячне світло», — говорить доктор Крістофер Лок, спеціаліст із розсіяного склерозу Стенфордського центру охорони здоров’я у Каліфорнії.

За його словами, вчені довели зв’язок між географічною відстанню від екватора та ризиком розвитку розсіяного склерозу. Чим далі люди проживають від екватора, тим вища ймовірність захворювання на розсіяний склероз.

Крім того, фінські дослідники виявили, що діти, народжені навесні, мають значно вищі шанси захворіти на розсіяний склероз. Найбільшому ризику піддаються діти, які народилися у квітні, шанс захворювання на розсіяний склероз у них — на 9,4% вищий від середнього показника. Для прикладу, ризик захворіти на розсіяний склероз у дітей, народжених у листопаді, на 11,1% нижчий, ніж у решти. Це пояснює той факт, що матері немовлят, народжених навесні, виношують їх під час найтемніших місяців у році.

Люди все більше часу проводять у приміщеннях, а коли все-таки виходять на вулицю, наносять сонцезахисний крем. Тому не дивно, що відсоток населення з дефіцитом вітаміну D в організмі досяг свого апогею.

Сонячне світло та медикаментозні добавки — це не єдиний спосіб збагатити організм вітаміном D. Цей вітамін є й у продуктах харчування: жирна риба, як-от лосось, тунець, макрель та сардини, є додатковим джерелом вітаміну D. Також він міститься у телячій печінці, сирі та яєчних жовтках. Але потрібно розуміти, що необхідно з’їсти чималу кількість продуктів, щоб отримати добову дозу вітаміну D: наприклад, щодня треба споживати понад 4 кг сиру або випивати понад 1 літр вершків, 100 літрів коров’ячого молока або 3 літри рослинної олії. У такий спосіб неможливо отримати достатню норму вітаміну D тільки з продуктів харчування, навіть якщо свідомо обирати продукти з високим його вмістом. Саме тому лікарі й рекомендують приймати його медикаментозно.

Медикаментозне вживання вітаміну D є важливим тому, що він не лише корисний для профілактики розсіяного склерозу, а й допомагає при інших аутоімунних розладах, як-от вовчак, ревматоїдний артрит, та захворюваннях кишкового тракту, зокрема при хворобі Крона та різних формах колітів. Окрім того, вітамін D знижує ризик виникнення колоректального раку та загалом забезпечує профілактику близько шістдесяти видів раку.

Порада від Енциклопедії вітаміну D

Найкращою формою застосування вітаміну D3 у педіатричній практиці з метою профілактики є водний розчин «Аквадетрим», тоді як для дорослих лікарі радять обирати вітамін D3 у капсулах «Олідетрим».

 

Вітамін D зменшує ризик захворювання на грип та застуду

Вітамін D може знизити ризик захворювання на грип, застуду та, навіть, пневмонію.

Багато клінічних досліджень проведено для того, щоб з’ясувати, чи справді зростання рівня застудних захворювань та грипу у зимовий період частково спричинене нестачею вітаміну D в організмі людей. Ці дослідження мали дуже неоднозначні результати. Однак команда Університету королеви Марії стверджує, що їм нарешті вдалося поставити крапку у цьому питанні.

Вони ще раз проаналізували та об’єднали дані 25-ти попередньо проведених клінічних досліджень, в яких взяли участь близько 11 тисяч пацієнтів із 14 країн світу. Їм вдалося спростувати результати досліджень, в яких стверджувалося, що вітамін D не впливає на рівень застудних захворювань, бо їхні автори давали піддослідним велику одноразову дозу вітаміну замість призначення необхідного регулярного курсу.

Учені стверджують, що найкращі результати у запобіганні респіраторних захворювань завдяки штучному збільшенню вживання вітаміну D було продемонстровано серед тих, у кого спостерігався низький його рівень в організмі. Це, переважно, ті люди, які мало перебувають на сонці, прикривають своє тіло, щоб вберегтися від сонця чи з релігійних міркувань, або мають темну шкіру, яка поглинає менше сонячного світла. Отримати додаткові дози вітаміну D з їжі дуже важко, адже він міститься здебільшого лише у жирній рибі, і, щоб отримати достатню дозу вітаміну, такої риби потрібно з’їсти надзвичайно велику кількість.

Наприклад, щоб отримати денну норму вітаміну D, треба з’їсти або випити: 3 літри рослинної олії, 133 літри коров’ячого молока, 1,6 кг жовтків курячих яєць, кілограм свинячої печінки, 1,1 кг вершкового масла або майже 500 грамів тріски.

Для того, щоб отримати денну норму вітаміну D від сонця, необхідна так звана еритемна доза, яка формується лише під час перебування під прямими сонячними променями до почервоніння шкіри. При цьому неабияке значення має період року. Для України це час з травня по вересень. З жовтня по квітень вітамін D у шкірі українців взагалі не синтезується, що пов’язано з географічним розташуванням країни.

До того ж застосування сонцезахисного крему, навіть SPF-8, практично повністю блокує синтез вітаміну D у шкірі.

Утім, повернемося до результатів дослідження команди Університету королеви Марії, які довели, що вживання регулярних додаткових доз вітаміну D удвічі знизило частоту виникнення респіраторних захворювань у пацієнтів, які мали найнижчий природний рівень його у крові: менше, ніж 7,2 нг/мл. Проте ризик виникнення таких інфекційних захворювань знизився на 10% і серед тих, у кого природний рівень вітаміну D був вищий.

До слова, слід також згадати досвід вчених з Японії, які протягом 2-х місяців, напередодні епідемії грипу А, щодня давали школярам вітамін D у дозуванні 1 200 міжнародних одиниць (МО), що знизило частоту захворювання на грип на 42%.

Варто також зазначити, що інфекції дихальних шляхів, як-от грип, бронхіт та пневмонія, надзвичайно негативно впливають на здоров’я населення. Саме ці захворювання стають найчастішою причиною звернення до медиків та лікарняних відпусток на роботі. Понад половина пацієнтів, урешті-решт, призначають прийом антибіотиків, що насправді є недоречним, бо причиною цих захворювань є вірус. За приблизними оцінками, лише у 2013 році інфекції дихальних шляхів призвели до смерті 2,65 мільйона людей у всьому світі.

Новини вітаміну D (травень)

Третій номер D3-Дайджесту присвячено руйнуванню міфів про вітамін D. Ми представимо рекомендації батькам, як дітям до 3х років потрібно споживати вітамін D, яка його денна норма та звідки його накраще отримувати. Також з Дайджесту ви дізнаєтеся про взаємозв’язок рівня вітаміну D в організмі та профілактики цукрового діабету. Крім того, пропонуємо вам ексклюзивне інтерв’ю Павла Плудовські, професора кафедри біохімії, радіоімунології та експериментальної медицини, президента Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS), старшого доцента Дитячого меморіального інституту здоров’я у Варшаві, Польща.

Перевір себе. Чи віриш ти у 6 міфів про вітамін D?

Знання українців про вітамін D, зазвичай, обмежуються словами «сонце» та «рахіт». А дефіцит достовірної та перевіреної інформації створив ідеальні умови для поширення серед населення різноманітних міфів та байок. Проте сучасна наука, глибоко дослідивши властивості «сонячного вітаміну», легко руйнує шість найпопуляр ніших в Україні міфів про вітамін D.

Міф 1. Влітку багато сонця, тому не потрібно додатково вживати вітамін D.

Сонце — основне джерело вітаміну D. Проте навіть за ясної погоди вітамін D може вироблятися лише з 11:00 до 14:00, коли ультрафіолетові промені мають довжину 280-315 нанометрів (нм). Ідеальний час, щоб вийти з офісу чи дому, подихати свіжим повітрям та підзарядити організм вітаміном. Але отримати денну норму вітаміну ви не зможете: смог у місті знижує проникнення ультрафіолету на 60%.

План «Б»: відпочинок на природі чи пляжі за містом. На жаль, це також не найкращий спосіб. Довге перебування на сонці загрожує одним із 1,5 млн видів раку шкіри. Згадуємо про сонцезахисний крем. Але й тут є нюанс: сонцезахисні креми, які щонайменше мають ступінь захисту SPF 8, гальмуютьсинтез вітаміну D на 98%. Тож влітку теоретично можливо отримати від сонця вітамін D, втім цього, найімовірніше, не вистачить, щоб забезпечити денну норму вітаміну.

ЛІТО, СОНЦЕ, ПЛЯЖ — НЕ ЗОВСІМ НАДІЙНІ ТА БЕЗПЕЧНІ ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНУ D.

Міф 2. Вітамін D потрібен лише дітям.

Особливо немовлятам проти рахіту або в період активного росту. А от і не тільки! Міцні кістки та здоровий скелет потрібен і дорослим, чи не так? Наприклад, жінкам у період менопаузи, коли зменшується рівень естрогену й зростає ризик остеопорозу. Крім цього, вчені знайшли рецептори вітаміну D у багатьох клітинах людського організму й довели, що дефіцит «сонячного вітаміну» — це слабкий імунітет, цукровий діабет, депресія, набір алергічних чи хронічних захворювань.

ВІТАМІН D ПОТРІБЕН ЯК МАЛЕЧІ, ТАК І ДОРОСЛИМ.

Міф 3. Продукти харчування компенсують денну норму вітаміну D.

І справді, вітамін D міститься у багатьох продуктах: коров’яче молоко, рослинна олія, яєчний жовток, тріска, свиняча печінка та вершкове масло. Але щоб забезпечити денну норму «сонячного вітаміну», потрібно випивати 100 л молока та з’їдати 1 кг вершкового масла щодня. Навіщо йти на такі гастрономічні жертви, якщо достатньо 1 капсули вітаміну D у лікарській формі?

ЩОБ ОТРИМАТИ ДЕННУ НОРМУ, ПОЄДНУЙТЕ КОРИСНІ ПРОДУКТИ З ІНШИМИ ФОРМАМИ ВІТАМІНУ D.

Міф 4. Вітамін D не впливає на ракові пухлини.

На щастя, це не так. Вітамін D виконує роль «антиракового агента», який допомагає зберегти цілісність оболонки внутрішніх органів, зменшує кровопостачання пухлини, створює умови для самознищення злоякісних клітин. Загалом, підтримуючи необхідний рівень вітаміну D, можна запобігти щонайменше 16 злоякісним захворюванням, зокрема найпоширенішим: рак молочної залози, шийки матки, кишечника та простати.

ВІТАМІН D ДОПОМАГАЄ ОРГАНІЗМУ БОРОТИСЯ З РАКОВИМИ КЛІТИНАМИ.

Міф 5. У мене точно немає дефіциту вітаміну D.

Звернемося до фактів: 1 млрд людей у світі мають дефіцит вітаміну D, незалежно від віку. Низький рівень трапляється навіть у жителів Південної півкулі: Австралії, Індії чи ОАЕ. Щовже казати про Україну! 95% українців мають дефіцит вітаміну D, який гостро відчувається у період із листопада по лютий.

БІЛЬШІСТЬ УКРАЇНЦІВ МАЮТЬ НИЗЬКИЙ РІВЕНЬ ВІТАМІНУ D.

Міф 6. Вітамін D можна передозувати.

Тільки у тому разі, якщо вживати «сонячний вітамін» у кінських дозах та кількох лікарських формах одночасно. Логічно, що перед початком приймання вітаміну D потрібно в лабораторних умовах визначити його рівень в організмі — це основа для профілактики або лікування. У такому разі лише лікар може встановити потрібну людині дозу та виписати тривалість приймання.

Пам’ятайте, що ваш організм — розумний механізм, який сам вбирає необхідну кількість вітамінів, а зайве просто відкидає. Навіть більше, загальна денна норма вітаміну D, яку містять чи то краплі, чи то капсули, підібрана так, щоб навіть за великого бажання уникнути передозування вітаміном.

ВІТАМІН D ПЕРЕДОЗУВАТИ ПРАКТИЧНО НЕМОЖЛИВО.

Коментар Енциклопедії вітаміну D.

Оптимальний рівень вітаміну D в організмі людини — 28,8–43,2 нг/мл. Рекомендовані дози вітаміну D в Україні: діти до року — 400–1 000 МО/день; діти від 1–18 років — 600–1 000 МО/день; дорослі — 1 500–2 000 МО/день; люди з надлишковою масою тіла мають приймати дози, вищі вдвічі або втричі. Найприйнятнішою формою застосування вітаміну D3 у терапевтичній практиці з метою профілактики є водний розчин «Аквадетрим». Дорослим лікарі радять обирати вітамін D3 у капсулах «Олідетрим».

 

Чи потрібно гінекологам та акушерам знати про вітамін D?

Павел Плудовські, MD, PhD, професор кафедри біохімії, радіоімунології та експериментальної медицини, президент Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS), старший доцент Дитячого меморіального інституту здоров’я, Варшава, Польща.

Пане Плудовські, доведено, що вітамін D надзвичайно важливий для здоров’я людини. А як він впливає на жіноче здоров’я? 

Визнано, що дефіцит вітаміну D в організмі — це всесвітня медична проблема, що потенційно веде до негативних наслідків для здоров’я людини як у дитинстві, так і в дорослому віці. Згідно з результатами останніх досліджень, дефіцит вітаміну D вважають значним фактором ризику виникнення раку, серцево-судинних захворювань, гіпертонії, аутоімунних і метаболічних розладів, інфекційних та інших хронічних захворювань. Дефіцит вітаміну D асоціюється з підвищеним ризиком появи скелетно-м’язових розладів, включаючи  остеопороз, остеомаляцію, міастенію та підвищення ймовірності важких переломів при падіннях у жінок у період постменопаузи. Під час повноцінного репродуктивного періоду в жінок дефіцит вітаміну D є одним із факторів появи синдрому полікістозних яєчників та ускладнень під час вагітності, включаючи передчасні пологи, прееклампсію, гестаційний діабет та ураження інфекціями статевих органів. Крім того, вітамін D є важливим для плода в процесі його розвитку та здоров’я дитини після народження. Саме тому вживання вітаміну D жінками під час вагітності та при її плануванні є дуже важливим як для самої матері, так і для дитини. 

2016 року компанія «Польфарма» провела в Україні Перший міжнародний медичний форум «Дефіцит вітаміну D — проблема національного та глобального масштабу», де було заявлено, що на дефіцит цього вітаміну страждає 95% населення країни. До яких ускладнень може призвести дефіцит вітаміну D загалом та в гінекології зокрема? 

Показник дефіциту вітаміну D у 95% дорослого населення України насправді такий та свідчить про наявність серйозної медичної проблеми в країні. Недостатній рівень вітаміну D в організмі є одним із факторів появи синдрому полікістозних яєчників, ускладнення запліднення, інфекцій статевої системи та лейоміоми. Деякі дослідження засвідчують, що існує зв’язок між дефіцитом вітаміну D та захворюванням на ендометріоз. Отже, дуже важливо боротися з пандемією дефіциту вітаміну D.

Що гінекологи, акушери і кожна жінка мають знати про вітамін D? Чи є потреба в постійному навчанні медиків і населення загалом? 

У минулому основною функцією вітаміну D вважали захист дитячого скелета від рахіту. Але останнім часом з’явилася низка доказів того, що вітамін D відіграє надважливу роль у багатьох метаболічних процесах, пов’язаних із загальним станом здоров’я людини. Рецептори, що реагують на присутність вітаміну D, були виявлені практично в усіх органах, тканинах та клітинах організму людини. Проте, незважаючи на достатню кількість доказів про користь вітаміну D, ще досі близько 95% українців не підтримують його належний рівень в організмі. Отже, я вважаю надважливим завданням регулярно поширювати актуальну інформацію серед медичних працівників та населення. Крім того, інформацією про важливість вітаміну D для здоров’я людини мають володіти всі, хто є відповідальним за формування політики громадського здоров’я. Досвід Канади, Великої Британії та Євросоюзу свідчить про те, що належне вживання вітаміну D населенням і підтримання його відповідного рівня в організмі може значно знизити річні витрати держави на організацію громадського здоров’я. 

Вітамін D важливий для жінки з перших днів вагітності та протягом усього періоду виношування дитини. Як він впливає на матір та дитину?

Дефіцит вітаміну D під час вагітності може призвести до різноманітних серйозних проблем зі здоров’ям матері та дитини, включаючи неправильний кістковий метаболізм плода та післяпологові депресії у матері, які можуть повторюватися в майбутньому. Крім звичного впливу на кісткову систему людини, вітамін D відіграє надважливу роль в імуномодуляції. Існує думка, що вітамін D може допомагати в регулюванні реакції організму матері на запальні процеси плода, що є запорукою успішного перебігу вагітності. Дефіцит вітаміну D є фактором ризику основних ускладнень під час вагітності: передчасні пологи, ураження інфекціями статевих органів, прееклампсія та гестаційний діабет. Матері, рівень вітаміну D в організмі яких недостатній, народжують дітей із дефіцитом вітаміну D. Це призводить до того, що діти живуть із підвищеним ризиком рахіту, інфекцій, діабету 1-го типу та багатьох інших захворювань. 

Чи запобігає вітамін D передчасним пологам?

Достатній рівень вітаміну D в організмі жінки під час вагітності на 50% знижує ризик передчасних пологів. Вживання належних доз вітаміну D під час вагітності є рекомендованим як матері, так і дитині, оскільки це значно знижує ризик ускладнень та забезпечує здоров’я дитини на багато років. 

Як рівень вітаміну D в організмі матері під час грудного вигодовування позначається на здоров’ї дитини у майбутньому?

Грудне вигодовування, як і грудне молоко, вважають ідеальною природною їжею для немовлят. Проте грудне молоко не є достатнім джерелом постачання вітаміну D, життєво необхідного для організму, що росте та розвивається. Грудне молоко містить надто малі дози вітаміну D — у середньому 40 МО/л. Якщо дитина не отримуватиме додаткових доз вітаміну D, це може призвести до його дефіциту в організмі, а разом з цим викликати інші відомі наслідки: рахіт, знижений імунітет та підвищений ризик виникнення серйозніших недугів у майбутньому.

Які джерела поповнення рівня вітаміну D існують? 

Існує два природні джерела постачання вітаміну D: сонце та дієта. Також ефективним засобом у боротьбі з дефіцитом вітаміну D в організмі є його регулярне додаткове включення до раціону дитини, адже навіть перевірена дієта не містить рекомендованих денних доз вітаміну D. Сонце є також ефективним у літній період, але якщо відмовитися від використання сонцезахисних засобів. Рекомендовано приймати сонячні ванни протягом 20–30 хвилин без захисних засобів, а вже після цього наносити на шкіру відповідну захисну косметику. Проте пряме сонячне проміння не рекомендоване малим дітям.

Які профілактичні дози вітаміну D Ви б порекомендували приймати жінкам і з якою періодичністю? 

Відповідно до центральноєвропейських рекомендацій щодо споживання вітаміну D необхідна щоденна доза для жінки — від 800 до 2 000 міжнародних одиниць. Бажано 2 000 МО восени, навесні і взимку. Утім, якщо природний синтез шкіри є специфічним, можуть бути призначені більші дози протягом усього року. Вагітним жінкам рекомендовано отримувати 1 500-2 000 МО вітаміну D щодня, до того ж почати вживати його якомога раніше.

 

Вітамін D та розвиток дитини до 3 років: що варто знати батькам. 

  1. Інтенсивний ріст

У перші роки життя, коли ріст дитини відбувається погодинно, особливу увагу слід приділяти особливостям розвитку малюка, стану його здоров’я, харчування та ін. При інтенсивному рості організм починає активно споживати життєво необхідні тілу мінерали, як-от: кальцій,  фосфор і магній,  дефіцит яких може призвести до патологічної крихкості кісток скелета, слабкого хребта, деформацій кісток рук і ніг. Крім того, кальцій накопичується в організмі тільки до 30 років. Саме тому життєво важливо в період інтенсивного росту накопичити якомога більше цього мінералу в організмі дитини.

Зокрема, до лідерів за місткістю  кальцію на 100 г продукту належать сир пармезан (1300 мг), кунжут (780 мг), сири брі (540 мг) та моцарела (515 мг), базилік (370 мг),  скумбрія (240 мг)  та курага (80 мг).

Для того, щоб кальцій активно та правильно формувався в організмі дитини, слід вживати вітамін D3,  який допомагає  дитячому організму засвоювати кальцій з їжі та відкладати його в кістках. Роль вітаміну D в цьому процесі дійсно колосальна – без нього засвоюється лише 10-15% кальцію, який надходить в організм з продуктами харчування.

  1. Фізичний розвиток

У фізичному розвитку організму дитини основну роль відіграють гормони щитоподібної залози, що забезпечують ріст, розвиток і диференціацію всіх тканин, особливо центральної нервової системи.

Наявність достатнього рівня вітаміну D в організмі є особливо важливою у період інтенсивного росту організму, адже він забезпечує нормальне дозрівання клітин шкіри та синтезує меланін, підтримує  м’язи, що зростають. У щитоподібній залозі, яка виконує функції каталізатора розвитку організму, відбувається синтез трьох гормонів: трийодтироніну, тироксину і кальцитоніну. Тиреоїдні гормони керують процесами росту і дозрівання органів і тканин, регулюють енергетичні та обмінні функції, кальцитонін бере участь у розвитку кісткового апарату.

  1. Розумовий розвиток

Темпи розвитку розумових здібностей дитини повинні бути під увагою батьків до 5 років.  Вагому участь у розвитку розуму дитини бере вітамін D, який  фактично є про-гормоном, необхідним для розвитку мозку ембріона та підтримки функціонування мозку у дорослих і дітей.

Одним із найважливіших ефектів вітаміну D є вплив на утворення дофаміну – важливої речовини, що забезпечує когнітивну  діяльність. При недостатньому виробленні дофаміну у дітей спостерігається уповільнення мислення, порушується процес переключення уваги з одного процесу на інший, порушуються тонка моторика та навички письма.

До прогресованих захворювань та розладів нервової системи, які пошкоджують нервові клітини, погіршуючи пам’ять, розумову активність, належать хвороба Альцгеймера, аутизм, шизофренія, множинний або розсіяний склероз, слабоумство та ін.

Європейська академія педіатрії у квітні цього року провела цікаве дослідження на поширення  вітаміну D,  яке показало, що на кількість здорових дітей у Європі впливає дефіцит цього вітаміну, особливо у групах ризику, де люди, які мають темнішу пігментацію шкіри, живуть у районах із пониженою кількістю світла. Тому всі діти до 1 року мають отримувати норму вітаміну D3 на день.

Природними джерелами вітаміну D3 є сонячне проміння, сир, тріска, коров’яче молоко та яйця. Проте для того, щоб отримати вітамін D3 від сонця, необхідна еритемна доза (перебувати під сонцем до почервоніння шкіри). Якщо отримувати вітамін D3 з їжі, то людині  необхідно вживати чималу кількість продуктів щодня: понад 4 кг сиру або випивати понад 1 літр вершків чи 100 літрів молока.

Отже, найоптимальніше отримати денну норму вітаміну для дітей 1 000 МО із медикаментозних препаратів, одним із яких є «Олідетрим» польської компанії «Польфарма», 1 капсула якої містить  необхідну кількість – 1 000   МО.  

На цей час найприйнятнішою формою застосування вітаміну D3 у педіатричній практиці з метою профілактики є водний розчин «Аквадетрим», ефект від якого діє вдвічі швидше.

 

Дефіцит вітаміну D та цукровий діабет

Цукровий діабет – це порушення обміну речовин, при якому цукор (глюкоза) нормально не засвоюється у крові.

Глюкоза є основним джерелом енергії, універсальним паливом для клітин, яка, згораючи, забезпечує нормальне функціонування мозку, печінки, серця і м’язів, особливо за додаткових навантажень. А для того, щоб цукор потрапив до клітин, потрібен інсулін, який являє собою білковий гормон, що виробляється підшлунковою залозою і насичує клітини глюкозою.

Виділяють два типи цукрового діабету, залежно від ролі інсуліну в крові.

Діабет І типу – це захворювання, при якому інсулін не виробляється організмом або виробляється у надто малій кількості. Так ускладнюється контроль за рівнем глюкози в організмі. Цей тип є рідкісною формою цукрового діабету, який діагностують переважно у дітей молодшого віку.

Як вітамін D впливає на цукровий діабет І типу?

Вітамін D буквально робить імунні клітини розумнішими і не дозволяє їм атакувати власну систему. Вітамін приєднується до рецепторів клітин імунітету і за допомогою хімічних сигналів керує ними, запобігає відмиранню бета-клітин та зменшує їхнє запалення, покращує продукування інсуліну та контролює рівень глюкози в крові.

Цукровий діабет ІІ типу  означає нездатність організму контролювати рівень глюкози у крові через те, що інсулін, який продукується, організм ігнорує. Цей тип діабету виникає у людей зрілого віку (після 40 років), але дедалі частіше на нього починають хворіти й діти.

Як вітамін D впливає на цукровий діабет ІІ типу?

У людей, які страждають на цукровий діабет цього типу, порушена функція клітин підшлункової залози. У бета-клітинах цієї залози містяться специфічні рецептори, які реагують на надходження вітаміну D. Отже, вітамін допомагає бета-клітинам продукувати інсулін.

Природними джерелами вітаміну D є сонячне проміння, сир, тріска, коров’яче молоко та яйця. Однак для отримання необхідної для організму кількості вітаміну D потрібно спожити нереально велику кількість цих продуктів. Тож най- оптимальніше отримати денну норму вітаміну (1 000 МО) із медикаментозних препаратів, одним із яких є «Олідетрим», 1 капсула якого містить до 1 000 МО.  

На тепер найприйнятнішою формою застосування вітаміну D у медичній практиці є водний розчин «Аквадетрим», ефект від якого досягається вдвічі швидше.

Центр вивчення діабету у Дубаї (Dubai Diabetes Center) у квітні цього року провів важливе дослідження у сфері вивчення цукрового діабету. Щоб продемонструвати взаємозв’язок між гіперглікемією і рівнем гормону паращитоподібної залози, пацієнти з діабетом типу 2 і дефіцитом вітаміну D (124 дорослих) були розділені на 4 групи, залежно від рівня глікогемоглобіну та глюкози в їхній крові.

У результаті дослідження було встановлено, що хронічна гіперглікемія напряму пов’язана з ослабленою чутливістю гормону паращитоподібної залози до дефіциту вітаміну D.

 

Денна норма вітаміну D і як її отримати

Лікарі стверджують, що середня щоденна потреба людського організму у вітаміні D становить 1 500–2 000 міжнародних одиниць. Дія сонячних променів на шкіру людини природно забезпечує організм вітаміном D, який своєю чергою сприяє надходженню в потрібних пропорціях кальцію і фосфору в кістки людини, роблячи їх міцними, захищаючи від рахіту, остеомаляції та інших кісткових захворювань.

Проте перебування під прямим сонячним світлом упродовж тривалого часу, яке необхідне для отримання достатньої кількості вітаміну D, може вплинути на стан самопочуття людини чи навіть викликати його погіршення. Тому варто взяти до уваги основні поради, які допоможуть отримати необхідну кількість сонячного тепла та залишитись у здоровому стані: 

  1. У помірних широтах профілактичний ефект дії сонячних променів досягається вже через 10-15 хв. відкритого сонячного опромінення, або в сонячний день у затінку за 20-30 хв.
  1. Найкраще сонячні ванни приймати в ранкові години, оскільки в цей час значно нижчий рівень інфрачервоної складової сонячної радіації та її надлишковий тепловий ефект. Однак варто зазначити, що в ці години вітамін D не виробляється в організмі.
  1. Варто надягати легкий головний убір і хороші сонцезахисні окуляри (бажано скляні, оскільки скло не пропускає ультрафіолетове випромінювання).
  1. У години максимальної сонячної активності (від 11:00 до 15:00) перебування на відкритому просторі варто зводити до мінімумум, необхідного для отримання потрібної дози вітаміну D (близько 15-20 хв.), оскільки надлишкове пряме опромінення може призвести до перегріву та навіть сонячного удару.
  1. Діти віком до трьох років не повинні перебувати під прямими сонячними променями. У дитячій шкірі ще недостатньо клітин, що утворюють пігмент – меланін, роговий шар епідермісу у них майже вдвічі тонший, ніж у дорослих; таким чином, ультрафіолетові промені проникають глибше в шкіру, викликаючи появу опіків і збільшуючи ризик розвитку раку шкіри.
  1. Після плавання необхідно ретельно витерти шкіру; кожна маленька крапля води може подіяти як збільшувальне скло, посилюючи дію сонця і викликаючи опіки.
  1. Використовуйте антиоксидантні засоби в період максимального перебування на сонці та після 15-20 хв. під прямими сонячними променями наносьте на шкіру сонцезахисні засоби.

Іншим джерелом надходження вітаміну D є їжа. У раціоні людини лише деякі продукти містять вітамін D у природному вигляді, тому вживання в їжу продуктів, збагачених цим вітаміном, і приймання добавок можуть бути корисними для розвитку організму.

Численні дослідження показують, що постійне отримання достатньої кількості вітаміну D може значно знизити ризик розвитку остеопорозу, викликаного витонченням кісток.

Низький рівень вітаміну D в організмі виявляють при захворюванні на розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, діабет, гіпертонію, серцево-судинні патології та деякі види раку.

Вітамін D міститься в таких харчових продуктах, як яєчні жовтки, сир, жир печінки тріски, печінка яловичини, жирна риба, як-от: тунець, лосось, сардина, оселедець і макрель. Але кількість вітаміну D в цих продуктах досить невелика. Тому постає питання пошуку додаткових джерел надходження вітаміну.

Утім, експерти вважають, що потреби вітаміну D у дорослих набагато вищі. Доктор медичних наук, професор медицини, фізіології та біофізики, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету Майкл Ф. Холік, який є одним із винахідників вітаміну D3, вважає, що підлітки та дорослі мають приймати по 2 000 МО щодня. А люди з ожирінням — вдвічі чи втричі більшу дозу вітаміну D, порівняно з людьми, у яких нормальна маса тіла.

Ендокринологічне товариство теж рекомендує приймати   1 500-2 000 МО щодня всім дорослих.

Клініка Майо (Mayo clinic) рекомендує дорослим отримувати принаймні 600 МО в день. Проте добове споживання вітаміну D від 1 000 до 2 000 МО у вигляді добавок, зазвичай, безпечне і має допомогти людям досягти адекватного рівня вітаміну D в крові й знизити ризик розвитку патологій, пов’язаних з його нестачею.