Остеопороз — це зменшення рівня кісткової маси та порушення її щільності, що призводить до зниження міцності кісток та підвищення ризику переломів. Таку хворобу має майже кожна людина після 40 років 1, але у когось вона може протікати непомітно, а у когось, особливо у жінок, це може стати патологією й призвести до тяжких переломів. Кальцій вимивається з кісток з таких причин: вагітність, гормональний збій під час менопаузи чи сидячий спосіб життя.

Причини розвитку остеопорозу:

  • спадковість;
  • гормональний фактор;
  • дефіцит вітаміну D3;
  • неправильне харчування, шкідливі звички, переїдання;
  • наявність переломів та низький рівень кальцію;
  • відсутність фізичних навантажень.

Перші симптоми остеопорозу:

  • судоми у ногах;
  • надмірний зубний наліт, пародонтоз;
  • болі у кістках та попереку, ламкість нігтів, рання сивина;
  • прискорення серцебиття;
  • переломи кісток чи викривлення хребта.

Вітамін D3 для боротьби з остеопорозом

Активна форма вітаміну D3 діє у кістках і стимулює рухливість клітин, що відповідають за будівництво тканин. Паралельно вітамін D3 позитивно впливає на продукування різних білків та мінералів для речовини в основі кісток. Більш того, активна форма вітаміну D3 впливає на обмін речовин, через що знижується процес пошкодження кісток, покращується їхня мікроархітектура та якість, збільшується кісткова маса.

Вживання вітаміну D3 знижує ризик переломів шийки бедра на 26% та ризик інших переломів — на 23%.2

Достатній рівень вітаміну D3 в організмі людини є основою для формування та підтримки сили кісток, а також сприяє:

  • засвоєнню кальцію у кишечнику та збереженню запасів кальцію у кістках (без вітаміну D3 засвоюється лише 10 - 15%);3
  • накопиченню фосфору, який відповідає за ріст кісток;
  • посиленню міцності кісток та зниженню імовірності переломів у літніх жінок після настання менопаузи;

Загальна добова норма кальцію в крові становить 800 - 1250 мг.

Назва продукту Вміст кальцію у 100 г продукту

Молочні продукти:

Пармезан

Брі

Моцарелла

Фета

Камамбер

Коров’яче молоко 2,5%-3,5%

Кефір

 

1300 мг

540 мг

515 мг

360 мг

350 мг

120 мг

120 мг

Горіхи:

Кунжут

Мигдаль

Ліщина

Арахіс

 

780мг

250 мг

225 мг

60 мг

Риба, морепродукти:

Скумбрія

Лосось

Креветки

 

240мг

210 мг

95 мг

Зелень:

Базилік

Шпинат

Молодий кріп

Петрушка

 

370мг

210 мг

208 мг

138 мг

Фрукти:

Курага

Ізюм

Малина

Смородина

 

80мг

50 мг

40 мг

30 мг

Профілактика виникнення остеопорозу

  • жінкам потрібно слідкувати за менструальним циклом, кожні півроку відвідувати гінеколога;
  • займатися фізичними вправами для зміцнення кісток;
  • підтримувати необхідний рівень кальцію та вітаміну D(добова норма - 1000 МО);
  • обмежити вживання алкоголю, а також не лікуватися антибіотиками без рецепта лікаря.

Природними джерелами вітаміну D3 є сонячне проміння, сир, тріска, коров’яче молоко та яйця. Проте для того, щоб отримати вітамін D3 від сонця необхідна еритемна доза (перебувати під прямими сонячними променями до почервоніння шкіри). Якщо ж розглядати їжу в якості джерела вітаміну D3, необхідно з’їсти чималу кількість продуктів: щодня треба з’їдати більше 4 кг сиру або випивати більше 1 літру вершків чи 100 літрів коров’ячого молока. Відтак найоптимальніше отримати денну норму вітаміну D3 із медикаментозних препаратів.

Наразі найприйнятнішою формою застосування вітаміну D3 у терапевтичній практиці з метою профілактики є водний розчин.

Чому саме водний розчин вітаміну D3?4

  • Всмоктування з шлункового каналу у 5 разів швидше;
  • Швидкий початок клінічного ефекту вітаміну D3, що починається вже за 5-7 днів;
  • Ефект при застосуванні водного розчину зберігається до 3 місяців;
  • Зручність і безпека лікарської форми.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Правильне дозування та доцільність профілактичного лікування може призначити тільки лікар-педіатр.

Література:

  1. “Климакс и остеопороз – как не споткнуться на ступеньке - http://www.health-ua.org/faq/travmatologiya-i-ortopediya/124.html
  2. “Болезнь Остеопороз: признаки и профилактика” - http://www.ditrix.ru/information/osteoporosis/index.htm
  3. Vitamin D Deficiency. Michael F. Holick, M.D., Ph.D. N Engl J Med 2007;357:266-81.
  4. Інформація про лікарський засіб для використання у професійній діяльності медичними та фармацевтичними працівниками. З повною інформацією про препарат можна познайомитись в інструкціях для медичного застосування.